Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/2447
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCEȘKO, Tatianaen_US
dc.contributor.authorSTURZA, Rodicaen_US
dc.contributor.authorGUREV, Angelaen_US
dc.contributor.authorDRAGANCEA, Veronicaen_US
dc.contributor.authorGHENDOV-MOŞANU, Alionaen_US
dc.date.accessioned2023-12-28T08:18:32Z-
dc.date.available2023-12-28T08:18:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://cris.utm.md/handle/5014/2447-
dc.description.abstractProcesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi microbiologice cu puterea de 35 W timp de 5…30 min, fructe uscate sunt mărunțite până la granulozitatea de 10...70µ, amestecate cu 20...30 % din cantitatea totală de suspensie cu aciditate activă pH 3,1...3,7 pregătită din pectină, acid citric, extract hidroalcoolic concentrat cu conținut de substanță uscată 70….85 % obținut din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) și apa încălzită până la temperatura 45...50 °C; amestecul se modelează, se taie în bucăți, se glasează cu restul de suspensie de pectină, se usucă la temperatura de 40…65 ºC până la umiditatea finală 18...23 % și se ambalează. Extractul hidroalcoolic se obține din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) luate în raport 1:12...1:15 cu soluție de alcool etilic 20...80% (v/v), se pune extracției cu microunde la puterea magnetronului 150...800 W, frecvența 2400...2500 MHz, durata pulsului de microunde 100ms...10s, temperatura de 30...65 °C timp de 1...10 min, se filtrează și se concentrează la rotovapor la temperatura 60...65 °C până la un conținut de substanță uscată 70….85 %.en_US
dc.subjectfructe uscate, substanță uscatăen_US
dc.titleProcedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscateen_US
dc.typeAwarden_US
dc.relation.conferenceUGAL Invent 2023en_US
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Oenology and Chemistry-
crisitem.author.deptDepartment of Oenology and Chemistry-
crisitem.author.deptDepartment of Oenology and Chemistry-
crisitem.author.deptDepartment of Food Technology-
crisitem.author.orcid0000-0002-9552-1671-
crisitem.author.orcid0000-0001-8493-5257-
crisitem.author.orcid0000-0002-5938-0410-
crisitem.author.orcid0000-0001-5214-3562-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
Appears in Collections:02-Silver Medals
Files in This Item:
File Description SizeFormat
UGALInvent_2023_Silver_Cesko T..pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.