Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cris.utm.md/handle/5014/2447
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | CEȘKO, Tatiana | en_US |
dc.contributor.author | STURZA, Rodica | en_US |
dc.contributor.author | GUREV, Angela | en_US |
dc.contributor.author | DRAGANCEA, Veronica | en_US |
dc.contributor.author | GHENDOV-MOŞANU, Aliona | en_US |
dc.date.accessioned | 2023-12-28T08:18:32Z | - |
dc.date.available | 2023-12-28T08:18:32Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | http://cris.utm.md/handle/5014/2447 | - |
dc.description.abstract | Procesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi microbiologice cu puterea de 35 W timp de 5…30 min, fructe uscate sunt mărunțite până la granulozitatea de 10...70µ, amestecate cu 20...30 % din cantitatea totală de suspensie cu aciditate activă pH 3,1...3,7 pregătită din pectină, acid citric, extract hidroalcoolic concentrat cu conținut de substanță uscată 70….85 % obținut din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) și apa încălzită până la temperatura 45...50 °C; amestecul se modelează, se taie în bucăți, se glasează cu restul de suspensie de pectină, se usucă la temperatura de 40…65 ºC până la umiditatea finală 18...23 % și se ambalează. Extractul hidroalcoolic se obține din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) luate în raport 1:12...1:15 cu soluție de alcool etilic 20...80% (v/v), se pune extracției cu microunde la puterea magnetronului 150...800 W, frecvența 2400...2500 MHz, durata pulsului de microunde 100ms...10s, temperatura de 30...65 °C timp de 1...10 min, se filtrează și se concentrează la rotovapor la temperatura 60...65 °C până la un conținut de substanță uscată 70….85 %. | en_US |
dc.subject | fructe uscate, substanță uscată | en_US |
dc.title | Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate | en_US |
dc.type | Award | en_US |
dc.relation.conference | UGAL Invent 2023 | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Oenology and Chemistry | - |
crisitem.author.dept | Department of Oenology and Chemistry | - |
crisitem.author.dept | Department of Oenology and Chemistry | - |
crisitem.author.dept | Department of Food Technology | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-9552-1671 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-8493-5257 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-5938-0410 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-5214-3562 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
Appears in Collections: | 02-Silver Medals |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
UGALInvent_2023_Silver_Cesko T..pdf | 1.43 MB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.