Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/455
Title: Politicile de stat ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti – instrument de reglementare a patrimoniului arhitectural
Authors: OSTAPOV, Alina 
Issue Date: 2019
Source: OSTAPOV, Alina. Politicile de stat ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti – instrument de reglementare a patrimoniului arhitectural. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații in dezvoltarea societatii durabile de maine dedicată zilelor europene ale patrimoniului. Ediția a 1-a, 23-24 septembrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, 2019, p. 57. ISBN 978-9975-3290-4-0.
Conference: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Abstract: 
Păstrarea, restaurarea și conservarea patrimoniului arhitectural a devenit unul din subiectele majore în Republica Moldova odată cu schimbările socio-economice importante survenite. Modificările politice au determinat apariţia unor probleme în reglementarea urbană, care conţine multe lacune și nu mai este eficace, deoarece, fundamentată pe legislaţia Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, nu mai corespunde condiţiilor actuale de dezvoltare. În afară de aceasta, odată cu formarea noului stat, au fost distruse în mare parte practicile uniunii Sovietice în salvgardarea patrimoniului și a fost desfiinţat sistemul administrativ, și-a întrerupt activitatea Combinatul special știinţific de restaurare și producţie sculpturală, au fost lichidate organizaţiile ce formau specialiști în domeniu etc. ideologia sovietică și cadrul reglementar privind protecţia patrimoniului era un instrument strategic puternic pentru acea perioadă istorică. un sistem întreg lucra asupra studierii stării monumentelor existente, identificarea/ înregistrarea celor noi și asupra metodelor de îmbunătăţire ale acestora. Sistematic patrimoniul imobil era verificat de stat, iar, în cazul când acesta era deteriorat, erau sancţionaţi atât șefii organizaţiilor, cât și persoanele fizice. În prezent, golurile legislative influenţează negativ și continuă să dăuneze spaţiilor istorice din ţară: în ultimii ani, se observă degradări și chiar demolări în proporţii deosebit de mari ale edificiilor de patrimoniu. Exploatarea clădirilor nu mai corespunde nici decretelor de altă dată, nici normelor legislative contemporane. instrumentele politice sovietice erau orientate nu doare spre salvgardarea, ci și spre popularizarea patrimoniului imobil și relevarea importanţei acestuia, în așa mod formându-se o societate de o cultură înaltă. Comunitatea actuală trebuie să înţeleagă că păstrarea moștenirii arhitecturale preţioase și promovarea ei va stimula în mod necesar benefic și dezvoltarea urbei.
URI: http://cris.utm.md/handle/5014/455
ISBN: 978-9975-3290-4-0
Appears in Collections:Conference Abstracts

Files in This Item:
File Description SizeFormat
57-57_13.pdf62.1 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.