Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cris.utm.md/handle/5014/545
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | RAILEAN, Mariana | en_US |
dc.date.accessioned | 2020-07-09T07:09:47Z | - |
dc.date.available | 2020-07-09T07:09:47Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | RAILEAN, Mariana. Posibilități de utilizare a carotenoidelor de origine vegetală în industria alimentară. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Volumul I, 1-3 aprilie 2020, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020, pp. 419-422. ISBN 978-9975-45-632-6. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-632-6 | - |
dc.identifier.uri | http://cris.utm.md/handle/5014/545 | - |
dc.description.abstract | Coloranții utilizați în alimente reprezintă o clasă importantă de aditivi din industria alimentară. Carotenoidele sunt pigmenți naturali, care se găsesc atât în părțile colorate ale plantelor: fructele, florile, rădăcinile cât și în părțile verzi ale lor fiind mascate de prezența clorofilei. Culoarea este elementul caracteristic a carotenoidelor care variază de la galben la roșu și se datorează sistemului lor de legături duble conjugate creând un cromofor și permițând astfel absorbția luminii vizibile între 400 și 500 nm. Spre deosebire de coloranții artificiali, cei naturali sunt foarte sensibili la oxigen, lumină, căldură, la variația pH-ului și ioni metalici. Ei înlocuiesc coloranții alimentari sintetici, care sunt toxici, și trezesc un interes deosebit datorită proprietăților lor provitaminice (vitamina A), antioxidante și antiradicalice. | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnica a Moldovei | en_US |
dc.relation | 20.80009.5107.09. Improvement of food quality and safety by biotechnology and food engineering / Ameliorarea calităţii şi siguranţei alimentelor prin biotehnologie şi inginerie alimentară | en_US |
dc.subject | carotenoide | en_US |
dc.subject | structura chimică | en_US |
dc.subject | surse | en_US |
dc.title | Posibilități de utilizare a carotenoidelor de origine vegetală în industria alimentară | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.relation.conference | Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 1-3 aprilie 2020 | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.project.grantno | 20.80009.5107.09. | - |
Appears in Collections: | Proceedings Papers |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Conf_TehStiint_UTM_StudMastDoct_2020_Vol_I_pp-419-422.pdf | 343.35 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.