Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/1278
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSAVCENCO, Alexandraen_US
dc.contributor.authorBAERLE, Alexeien_US
dc.contributor.authorTATAROV, Pavelen_US
dc.contributor.authorIVANOVA, Raisaen_US
dc.date.accessioned2022-08-17T07:17:22Z-
dc.date.available2022-08-17T07:17:22Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://cris.utm.md/handle/5014/1278-
dc.description.abstractProcedeul constă în extracția, purificarea și separarea coloranților chalconici naturali, cartamină și precartamină. Acești coloranți biologic activi pot fi utilizați pentru a substitui unii azo-coloranți sintetici toxici. Acești coloranți naturali pot fi utilizați pentru producerea alimentelor, produselor cosmetice și produselor farmaceutice sigure pentru consumatori. Conform metodei, petalele de Șofrănel uscate în aer sunt tratate cu soluție de carbonat de sodiu (1-5%) și sunt supuse presării. Faza lichidă obținută este tratată cu acid alimentar și suferă alte operații simple. Se obține un colorant roșu-violet, cartamină, în stare solidă și un colorant galben, precartamină sub formă de soluție concentrată sau pulbere galbenă.en_US
dc.subjectCartamină, precartamină, coloranți biologic activien_US
dc.titleProcedeu de obținere a coloranților din petale de Șofrănelen_US
dc.typeAwarden_US
dc.relation.conferenceInfoInvent 2021en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptDepartment of Oenology and Chemistry-
crisitem.author.deptDepartment of Food Technology-
crisitem.author.orcid0000-0001-6392-9579-
crisitem.author.orcid0000-0001-9923-8200-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
crisitem.author.parentorgFaculty of Food Technology-
Appears in Collections:03-Bronze Medals
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Infoinvent_2021_Bronze_Savcenco A..pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.