Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cris.utm.md/handle/5014/1278
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | SAVCENCO, Alexandra | en_US |
dc.contributor.author | BAERLE, Alexei | en_US |
dc.contributor.author | TATAROV, Pavel | en_US |
dc.contributor.author | IVANOVA, Raisa | en_US |
dc.date.accessioned | 2022-08-17T07:17:22Z | - |
dc.date.available | 2022-08-17T07:17:22Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.uri | http://cris.utm.md/handle/5014/1278 | - |
dc.description.abstract | Procedeul constă în extracția, purificarea și separarea coloranților chalconici naturali, cartamină și precartamină. Acești coloranți biologic activi pot fi utilizați pentru a substitui unii azo-coloranți sintetici toxici. Acești coloranți naturali pot fi utilizați pentru producerea alimentelor, produselor cosmetice și produselor farmaceutice sigure pentru consumatori. Conform metodei, petalele de Șofrănel uscate în aer sunt tratate cu soluție de carbonat de sodiu (1-5%) și sunt supuse presării. Faza lichidă obținută este tratată cu acid alimentar și suferă alte operații simple. Se obține un colorant roșu-violet, cartamină, în stare solidă și un colorant galben, precartamină sub formă de soluție concentrată sau pulbere galbenă. | en_US |
dc.subject | Cartamină, precartamină, coloranți biologic activi | en_US |
dc.title | Procedeu de obținere a coloranților din petale de Șofrănel | en_US |
dc.type | Award | en_US |
dc.relation.conference | InfoInvent 2021 | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Oenology and Chemistry | - |
crisitem.author.dept | Department of Food Technology | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-6392-9579 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-9923-8200 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
Appears in Collections: | 03-Bronze Medals |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Infoinvent_2021_Bronze_Savcenco A..pdf | 1.12 MB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.