Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/1394
Title: Procedeu de durificare a pieselor din oţel
Authors: PLATON, Andrei 
MAZURU, Alexandru 
BÎCIOC, Mihail 
Keywords: Flux de gaz, strat niturat
Issue Date: 2022
Conference: ICE-USV 2022
Abstract: 
Propunerea de invenţie se referă la metalurgie şi poate fi utilizată pentru ecruisarea pieselor maşinilor obţinute prin deformare plastică şi care lucrează în condiţii de frecare şi ciclice.
Scopul propunerii de invenție este simplificarea procesului tehnologic, reducerea prețului de cost al produsului și protecția mediului ambiant.
Tehnologia termo-gazo-ciclică de nitrurare se bazează pe alternanța periodică a ciclurilor de îmbogățire (saturație) la nitrurare prin flux de gaz și de disociere a stratului nitrurat. Intensificarea suplimentară are loc pe contul realizării procesului în două faze – la nitrurarea termo-gazo-ciclică are loc procesul de îmbogăţire cu azot, la al doilea disociere care se realizează la temperaturi diferite.
La modificarea temperaturii în regimul ciclic în strat are loc totodată transformări de faze, adică trecerea din domeniul temperaturilor joase, mai jos de temperaturile transformărilor eutectoide (591oC), unde este prezentă perlita de azot, în domeniul austenitei stabile, și invers.
Timpul total al procesului ciclic cuprinde 6 ore. Fiecare ciclu este format din două semicicluri, egale după durată, totodată durata fiecărui semiciclu a cuprins corespunzător 0,5; 1; 1,5; şi 3 ore.
URI: http://cris.utm.md/handle/5014/1394
Appears in Collections:03-Bronze Medals

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ICE-USV_2022_Bronze_Platon A..pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.