Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/1436
Title: Natura juridică a actului administrativ în contextul noilor reglementări
Other Titles: The legal nature of the administrative act in the context of the new regulations
Правовая натура административного акта в контексте новых правил
Authors: BOSTAN, Ina 
TĂNASE, Oleg 
Keywords: raport juridic de drept administrativ;act administrativ individual;organ al administrației publice centrale;organ al administrației publice locale;legalitatea actului administrativ;oportunitatea actului administrativ
Issue Date: 2022
Source: BOSTAN, Ina; TĂNASE, Oleg. Natura juridică a actului administrativ în contextul noilor reglementări. In: Abordări moderne privind drepturile patrimoniale. 12-13 mai 2022, Chisinau. Chişinău: MS Logo, 2022, pp. 154-166. ISBN 978-9975-3541-0-3.
Project: 20.80009.0807.34. Sporirea valorii patrimoniului arhitectural din Republica Moldova 
Conference: Abordări moderne privind drepturile patrimoniale 2022
Abstract: 
Necesitatea sistematizării și concentrării legislației dintr-un anumit domeniu sau într-o anumită ramură de drept în coduri, constituie o premisa a respectării normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. În acest context, codificarea dreptului administrativ în Republica Moldova a apărut ca o necesitate de a uniformiza regulile de procedură administrativă, combinată desigur cu cele de procedură în fața justiției administrative. În acest context, Cod administrativ reglementează cadrul general privind operațiunile și procedura administrativă, procedura emiterii actelor administrative, contractul administrativ, etapa prealabilă a verificării legalității contenciosului administrativ, ca atare. După cum vom prezenta în cuprinsul acestui studiu, Codul administrativ aduce cu sine reglementări noi, instrumente juridice noi în materia procedurii administrative și a actelor administrative, punând în evidență modificări de substanță a actelor administrative, a efectelor survenite prin revocarea, retragerea, nulitatea actului, cât și în materia litigiilor de contencios administrativ. Concluziile şi opiniile făcute în rezultatul acestui studiu, vor putea aduce unele viziuni de analiză doctrinară, de jurisprudență, proprie sistemului de administrație publică din Republica Moldova, la general, precum şi a formei principale de activitate a organelor administrației publice – elaborarea adoptarea/emiterea şi executarea actelor administrative, în special. Subiectul dedus cercetării conține unele studii de caz, opinii, comentarii referitor la actul administrativ, ceea ce face ca lucrarea să constituie o sursă de inspirație în domeniu dreptului administrativ.
URI: http://cris.utm.md/handle/5014/1436
ISBN: 978-9975-3541-0-3
Appears in Collections:Journal Articles

Files in This Item:
File Description SizeFormat
154-166_1.pdf475.38 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.