Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cris.utm.md/handle/5014/1865
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | SUBOTIN, Iurie | en_US |
dc.date.accessioned | 2023-11-14T21:33:06Z | - |
dc.date.available | 2023-11-14T21:33:06Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | SUBOTIN, Iurie. Studiul proceselor de transformarea n-nitrozaminelor în mediul ambiant şi produsele alimentare. In: Chimie ecologică: istorie și realizări: Academicianul Gheorghe Duca, 70 ani de la naștere, Chişinău: 2022, pp. 331-343. ISBN 978-9975-159-05-0 | en_US |
dc.identifier.uri | http://cris.utm.md/handle/5014/1865 | - |
dc.description.abstract | Problema poluării mediului înconjurător în rezultatul activităţii tehnogene a omului a fost o problemă în secolul trecut și își păstrează actualitatea şi în prezent. În rezultatul activităţii antropogene se depistează creşterea conţinutului compușilor azotului în biosferă în rezultatul consumului combustibilului, producţiei industriale, expulzării în atmosferă a oxizilor azotului, amoniacului etc. În special este periculoasă contaminarea cu compuşi cu proprietăţi toxice, cancerigene şi mutagene. Între compuşi de acest tip se evidenţiază N-nitrozaminele (NA) cu proprietăţi cancerigene evidenţiate. În anii 50 ai sec. XX s-a stabilit că N-nitrozdimetilamina cauzează apariţia tumorilor la animale. Ulterior s-a stabilit că aproape 200 de nitrozocompuşi se caracterizează printr-o acţiune cancerigenă [1-3]. | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.relation.ispartof | Academicianul Gheorghe Duca, 70 ani de la naștere | en_US |
dc.title | Studiul proceselor de transformarea n-nitrozaminelor în mediul ambiant şi produsele alimentare | en_US |
dc.type | Book chapter | en_US |
dc.identifier.doi | 978-9975-159-05-0 | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | other | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Oenology and Chemistry | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-5570-4713 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Food Technology | - |
Appears in Collections: | Book/Monograph Contributions |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
331-343.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.