Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/1881
Title: Productivitatea și calitatea fructelor de măr în sistem superintensiv de cultură
Authors: BALAN, Petru 
DEVIZA, Vasile 
Issue Date: 2022
Source: BALAN P., DEVIZA V. Productivitatea și calitatea fructelor de măr în sistem superintensiv de cultură. Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor, UASM. 2022, p 4, ISBN 978-9975-64-283-5.
Journal: Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor
Conference: Conferinţa ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor
Abstract: 
Scopul lucrării constă în studiul soiurilor şi argumentarea metodei de tăiere a coroanei pomilor de măr Golden Delicious, Gala Delicious și Granny Smith, altoite pe potaltoiul M9 în sistem superintensiv în vederea creșterii competitivității tehnologice în producerea şi comercializarea fructelor cu valoare adăugată înaltă. În cercetare s-au studiat 2 variante de tăiere: V1. Tăierea de întreţinere şi de fructificare (martor); V2. Tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări. Pomii de măr, din soiurile studiate, în perioada de plină rodire au atins recolta maximă de 1820 kg/pom în anul 2019. Pomii în V2 au avut o recoltă mai mare comparativ cu martorul. Spre exemplu, la vîrsta de 11 ani, pomii din soiul Gala Delicious au produs 60,9 t/ha în V1 și 65,4 t/ha în V2. Aceeași legitate s-a înregistrat și la soiurile Golden Delicious și Granny Smith în sensul că recolta se mărește în varianta cu tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări.
URI: http://repository.utm.md/handle/5014/22561
http://cris.utm.md/handle/5014/1881
ISBN: 978-9975-64-283-5
Appears in Collections:Conference Abstracts

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Conf-UASM-Stud-Doct-Mast-2022-p-4.pdf361.25 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.