Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/70
Title: Dispozitiv de honuire prin vibrare a suprafeţelor interioare ale pieselor cilindrice
Authors: CIOBANU Radu 
CIOBANU Oleg 
BOTEZ Ilie 
BOTEZ Alexei 
Issue Date: 2018
Abstract: 
Invenţia se referă la domeniul construcţiilor de maşini, şi anume la dispozitive de honuire prin vibrare a suprafeţelor interioare ale pieselor cilindrice.
Este cunoscut un procedeu de honuire prin vibrare a suprafeţelor cilindrice interioare ale pieselor, realizat cu un dispozitiv care conţine o carcasă şi portscule cu bare abrazive diamantate, cărora li se comunică mişcări de rotaţie alternativă şi rectilinie alternativă. Carcasa este executată în formă de bucşă, fixată rigid de dornul arborelui principal, la periferia căruia sunt executate găuri cilindrice frontale, în care sunt amplasate pistoane cu posibilitatea deplasării rectilinii. Fiecare piston are în partea de mijloc o articulaţie, pe care este instalat frontal un balansier cu arcuri elicoidale de compresiune pentru strângerea şi imprimarea presiunii de lucru a barelor abrazive asupra suprafeţei care urmează a fi prelucrată. Pistoanele cu portsculele se supun vibraţiilor longitudinale pe baza alimentării cu aer comprimat din conductă. Frecvenţa vibraţiilor este reglată prin numărul de rotaţii ale roţii de curea.
De asemenea, este cunoscut un procedeu de honuire prin vibrare a suprafeţelor cilindrice interioare ale pieselor, realizat cu un dispozitiv care conţine o carcasă cu o sculă abrazivă diamantată, căreia i se comunică mişcări de rotaţie alternativă şi rectilinie alternativă. Semifabricatul de tip bucşă este fixat prin asigurarea unei poziţii plutitoare într-un dispozitiv pneumatic cu diafragmă şi manşetă din cauciuc cu nervuri pe suprafaţa interioară.
Semifabricatului i se comunică suplimentar vibraţii axiale prin intermediul cilindrului hidraulic cu piston în formă de pahar. Pe partea frontală a pistonului este fixat un dispozitiv cu diafragmă. Partea periferică a pistonului este cuprinsă de un arc cilindric elicoidal de compresiune pentru întoarcerea lui în poziţia extremă de jos. Din această poziţie pistonul este scos prin impuls de alimentare cu ulei, generat de generatorul hidraulic de impulsuri, cu care prin conducte de ulei se conectează cilindrul hidraulic.
Dezavantajele acestor soluţii constau în complexitatea construcţiei, productivitate scăzută, precum şi calitate scăzută a suprafeţei prelucrate a pieselor.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia este simplificarea construcţiei dispozitivului, sporirea productivităţii prin prelucrarea loturilor mari de piese dintr-o singură reglare a sculelor, majorarea calităţii suprafeţei prelucrate a pieselor prin asigurarea frecvenţei înalte a vibraţiilor transmise barelor abrazive.
Description: 
Short-term patent
URI: http://www.db.agepi.md/Inventions/details/s%202018%200007
http://cris.utm.md/handle/5014/70
Appears in Collections:02-Patents

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Brevet-202018200007.pdfShort-term patent578.97 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.