Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cris.utm.md/handle/5014/1032
Title: | Aspecte privind confecționarea bondiței tradiţionale în Republica Moldova | Authors: | ISCHIMJI, Ana | Keywords: | bondiță;tradiție;etape de confecționare;piei de ovine | Issue Date: | 2021 | Source: | ISCHIMJI, Ana. Aspecte privind confecționarea bondiței tradiţionale în Republica Moldova. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Vol.2, 23-25 martie 2021, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2021, pp. 546-549. ISBN 978-9975-45-699-9. | Conference: | Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor | Abstract: | În lucrare sunt identificate principalele etape de confecționare a bondiței tradiționale din piei de ovine precum și modelele propuse de meșterii popularii din Republica Moldova. Confecționarea bondiței începe cu alegerea și selectarea peilor potrivite, trecând apoi la croirea reperelor componente, reperelor mici, buzunarelor aplicate, fâșiilor decorative ș.a., se contină cu asamblarea pe semnele indicate al reperelor de bază, față/spate, după care se unesc între ele pe linia umerală și laterală. Prelucrarea marginilor bondiței și răscroielii mânicii se efectuează cu ajutorul fâșii din piele sau blană numită „prim” de culoare neagră sau brumărie. S-au indentificat mai multe modele de bondițe tradiționale diferențiate prin: formă, culoare, ornament, proporții, prelucrarea marginilor, în funcție de zonele de proveniență geografică a bondiței și meșterul popular specializat în confecționarea bondițelor tradiționale din piei de ovine. Bondița din piele de ovine, fiind piesă vestimentară componentă a costumului tradițional, se integrează în preocupările moderne privind păstrarea și dezvoltarea patrimoniului cultural. |
URI: | http://cris.utm.md/handle/5014/1032 | ISBN: | 978-9975-45-699-9 |
Appears in Collections: | Journal Articles |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
p-546-549.pdf | 813.31 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.