Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.utm.md/handle/5014/2447
Title: Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate
Authors: CEȘKO, Tatiana 
STURZA, Rodica 
GUREV, Angela 
DRAGANCEA, Veronica 
GHENDOV-MOŞANU, Aliona 
Keywords: fructe uscate, substanță uscată
Issue Date: 2023
Conference: UGAL Invent 2023
Abstract: 
Procesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi microbiologice cu puterea de 35 W timp de 5…30 min, fructe uscate sunt mărunțite până la granulozitatea de 10...70µ, amestecate cu 20...30 % din cantitatea totală de suspensie cu aciditate activă pH 3,1...3,7 pregătită din pectină, acid citric, extract hidroalcoolic concentrat cu conținut de substanță uscată 70….85 % obținut din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) și apa încălzită până la temperatura 45...50 °C; amestecul se modelează, se taie în bucăți, se glasează cu restul de suspensie de pectină, se usucă la temperatura de 40…65 ºC până la umiditatea finală 18...23 % și se ambalează. Extractul hidroalcoolic se obține din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) luate în raport 1:12...1:15 cu soluție de alcool etilic 20...80% (v/v), se pune extracției cu microunde la puterea magnetronului 150...800 W, frecvența 2400...2500 MHz, durata pulsului de microunde 100ms...10s, temperatura de 30...65 °C timp de 1...10 min, se filtrează și se concentrează la rotovapor la temperatura 60...65 °C până la un conținut de substanță uscată 70….85 %.
URI: http://cris.utm.md/handle/5014/2447
Appears in Collections:02-Silver Medals

Files in This Item:
File Description SizeFormat
UGALInvent_2023_Silver_Cesko T..pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.